Bon, wat nu met het geld van de staatsbon

6 september 2024
Deel dit artikel:
Bon, wat nu met het geld van de staatsbon

Deze week begon de strijd om de staatsbonmiljoenen! Banken, projectontwikkelaars, de overheid, makelaars en investeringsfondsen overstelpen u met cijfers en beloftes. Maar wat nu?

Vastgoed 

De staatsbon heeft onmiskenbaar zijn impact gehad en heeft gezorgd voor een realiteitscheck. In tijden van inflatie is het cruciaal om uw geld verstandig en veilig te beleggen, met een garantie op rendement. Vastgoed blijft een betrouwbare investering; een verhuurd pand genereert niet alleen een consistent huurinkomen, maar stijgt ook jaarlijks in waarde. Deze waardestijging, gecombineerd met uw huurrendement, biedt een aantrekkelijker rendement dan veel andere beleggingsopties.

Levenskwaliteit 

Investeren in vastgoed draagt ook bij aan uw levenskwaliteit. Een pand aan de kust biedt bijvoorbeeld niet alleen een hoog seizoensgebonden verhuurrendement, maar ook de mogelijkheid om zelf van vrije weekenden te genieten met familie of vrienden in uw favoriete badplaats. 

Levensplanning

Veel mensen denken al vooruit en zien vastgoed als een essentieel onderdeel van hun successieplanning. Met een constructie van blote eigendom en vruchtgebruik blijft u eigenaar van uw pand en beschermt u dit tegelijkertijd tegen onnodige belastingen. Het kopen van een appartement voor verhuur, met de wetenschap dat u er zelf kunt wonen bij een eventuele verandering in uw levenssituatie, biedt extra gemoedsrust.

Eerste aankoop – 6% btw 

Als u overweegt om uw eerste woning te kopen, is dit het moment om in actie te komen. De tijdelijke verlaging van de btw naar 6% voor sloop en heropbouw vervalt eind 2024. Uw notariële akte moet dus uiterlijk in december zijn verleden. Aangezien er tussen compromis en akte vaak 2-3 maanden zit, is het aan te raden om in september of oktober te kopen. Vanaf januari 2025 keert de btw waarschijnlijk terug naar 21%.

Huurmarkt 

De huurmarkt is de laatste jaren sterk in opkomst, een trend die waarschijnlijk zal aanhouden, zelfs wanneer de rentes weer dalen. Ondanks mogelijke renteverlagingen blijft eigen inbreng essentieel, waardoor huren voor veel mensen een logische keuze is, zowel tijdelijk als permanent. Deze ontwikkeling doet zich voor in alle leeftijdsgroepen en leidt tot een toenemende vraag naar kwalitatieve huurwoningen op centrale locaties.

Voor investeerders biedt de huurmarkt interessante mogelijkheden. Door gebruik te maken van krediet kunnen investeerders de aankoopwaarde van hun vastgoed vergroten, zonder dat het volledige investeringsbedrag direct hoeft te worden ingebracht. Dit opent de deur naar verschillende investeringsopties en optimaliseert het rendement op vastgoedbeleggingen.

Bij Christiaens Projects helpen wij u graag om de juiste keuze te maken, op het juiste moment, en op de juiste locatie. 

Deel dit artikel: