Nieuwbouw koop je onder de Wet Breyne, wat is dat juist?

1 juni 2024
Deel dit artikel:

De Wet Breyne, ook wel de "Woningbouwwet" genoemd, is een Belgische wet die bescherming biedt aan kopers van woningen die nog in aanbouw zijn of die op plan gekocht worden. Deze wet is van toepassing op verkoopsovereenkomsten van woningen die door een aannemer of projectontwikkelaar worden gebouwd of gerenoveerd.

De wet werd ingevoerd op 9 juli 1971 en biedt een reeks waarborgen en verplichtingen die bedoeld zijn om de koper te beschermen tegen mogelijke risico's en problemen die zich tijdens de bouwfase kunnen voordoen. Enkele belangrijke bepalingen van de Wet Breyne zijn:

  • Bescherming van de koper
    De wet legt de verplichting op aan de verkoper om een uitgebreide en gedetailleerde beschrijving van het bouwproject te geven, inclusief een gedetailleerde kostenraming en een duidelijke omschrijving van de werken die zullen worden uitgevoerd.
  • Verplichte garanties
    De wet verplicht de aannemer of projectontwikkelaar om een voltooiingsgarantie te bieden. Dit houdt in dat er een waarborg wordt gegeven dat het bouwproject volledig en volgens de overeenkomst wordt afgewerkt. Dit kan bijvoorbeeld door het afsluiten van een voltooiingsverzekering of door een bankgarantie.
  • Betalingsregeling
    De wet stelt strikte regels vast voor de betalingsregeling. Betalingen mogen enkel in schijven gebeuren naarmate de werken vorderen en in overeenstemming met de vooruitgang van de bouw.
  • Opleveringsprocedure
    De wet voorziet in een duidelijke opleveringsprocedure met een voorlopige en een definitieve oplevering, waarbij de koper het recht heeft om eventuele gebreken of tekortkomingen te melden.
  • Annulering en schadevergoeding
    De wet geeft de koper het recht om de overeenkomst te annuleren en schadevergoeding te eisen in geval van ernstige tekortkomingen of niet-naleving van de contractuele verplichtingen door de verkoper.
  • Garantieperiode
    Na de definitieve oplevering geldt er een garantieperiode waarin de verkoper aansprakelijk blijft voor verborgen gebreken die aan het licht komen. Door deze beschermingsmechanismen biedt de Wet Breyne een solide kader om de belangen van kopers van nieuwbouwwoningen of woningen in aanbouw te waarborgen en te beschermen tegen eventuele misstanden of onvoorziene problemen tijdens het bouwproces.
Deel dit artikel: